På vei til Vindeneskvarven.
På vei til Vindeneskvarven. Foto: Runa Schreuder Kjelstrup

På den fine seniorturen til Vindeneskvarven idag ble det snakket om alvemålet. 

I Fjell var det 32 deltagere som møtte for å gå tur til Vindeneskvarven, vi fikk fylt opp biler og kjørte til bedehuset Vindenes og der var det ytterlige 12 ivrige turgjengere som stilte opp. En hund hadde vi også med oss.

Så 44 turglade seniorer la i vei nordover mot Vindeneskvarven i fint vær der til og med solen tittet frem innimellom, vi passerte først en flokk med sauer på beite før vi gikk ut i terrenget.  Det var fin og tydelig sti, litt vått, men det gjorde ikke noe med godt fottøy. At folk koser seg på tur hører vi på praten og latteren underveis.

Omtrent halveis på turen tok vi en avstikker til gravrøysen som ligger åpen og tydelig i landskapet.  Herfra var det god utsikt bort til middelaldergården Høybøen. Her fikk turfolket en liten orientering om litt av det arkeologene har funnet ut om menneskene som har bodd på Høybøen eller Karlsvåg som gården antagelig het for 6-700 år siden.  Håkon fortalte om det gamle alvemålet der folk la til h foran vokaler eller tok vekk h i ord som begynte med h, og at det kanskje var Øybøen som var det opprinnelsen til ødegården Høybøen. Flere fortalte at de hadde hørt om gamle folk som snakket dette alvemålet. (Du kan google Alvemålet og Halvemålet hvis du vil vite litt om det.)

Turen gikk videre med fin utsikt nordover Hjeltefjorden og fremme på Vindeneskvarven fant folket seg et fint sted og sitte og fant frem nistemat og drikke.  Praten gikk livlig før vi pakket sammen og snudde nesen på tilbaketuren samme vei vi kom. Det ble noen få regndråper på slutten av turen men alle var godt fornøyd med en flott turdag.

Andre vestlendinger som liker seg ute.
Andre vestlendinger som liker seg ute. Foto: Runa Schreuder Kjelstrup
Stopp ved gravrøysen der det var utsikt til Høybøen.
Stopp ved gravrøysen der det var utsikt til Høybøen. Foto: Runa Schreuder Kjelstrup
Folk koser seg med nisten sin.
Folk koser seg med nisten sin. Foto: Runa Schreuder Kjelstrup
Foto: Runa Schreuder Kjelstrup
Spisepause.
Spisepause. Foto: Runa Schreuder Kjelstrup
Litt regn på tilbaketuren gjorde ikke så mye.
Litt regn på tilbaketuren gjorde ikke så mye. Foto: Runa Schreuder Kjelstrup

Skrevet av Runa Schreuder Kjelstrup 20. februar 2019