Tur i Alvøyskogen  onsdag 31 august

Orientering om demningen mellom Store- og Småvatnet

Turen startet innerst i bukten ved Alvøen Hovedgård. Litt info fra turleder om fabrikken og Fasmerfamilien, før vi gikk på venstre side av bukten forbi Alvøen hovedgård og opp til Alvøen Rideklubb. Her krysset vi veien og gikk ned mot gravplassen til Fasmerfamilien, for så å gå på grusvei opp til venstre for gravplassen og følger veien videre til Småvannet. Dette er den gamle byveien fra Alvøen til Bergen.

På enden av vannet dreier veien til venstre, og vi kom opp til et kryss hvor veien som går til høyre går mot Håkonsvern. Vi gikk rett frem og så rester etter gamle Alvøen skole på venstre side. Her slutter grusveien, og vi gikk over på sti som etter et lite stykke går bratt opp på en åskam med fin utsikt mot Småvannet, og på fine dager kan man se tilbake til Sotrabroen og Brattholmen. Stien over kollen er fin å gå på, men ned på andre siden er det litt våtere partier og en del røtter som kan være glatte. Her fulgte vi stien nordover og kom bort til et svaberg ved Storavannet, hvor vi inntok lunsj.

Så langt på turen hadde det vært minimalt med regn og temperatur på 16 grader. Etter en halv times pause gikk vi videre nordover og kom til demningen som slipper vannet fra Storavannet ned til Småvannet ved Gullaksdalen(Se bilde). Langs elven ned tll Gullaksdalen så vi rester etter 3 forskjellige møller,  en stampemølle, en stakemølle og en steinmølle. Nede ved enden av elven hvor steinmøllen lå, var det tre store møllehjul som ble laget i Porsgrund og fraktet med båt til Alvøen.(se bilde) Videre gikk turen på grusvei frem til siste bakke opp til Alvøen fotballbane. Her tok vi inn på stien til venstre og fulgte den til hovedveien og tilbake til Alvøen. Da hadde 26 personer(og 2 hunder) tilbakelagt vel 6 km. Vi takker turlederne Finn og Sigrid for vel gjennomført tur.

Bra dimensjoner på steinene

Ved Storavatnet tok vi en liten pause for å innta mat og drikke.

Godt humør er med på turen

Skrevet av Gunnar Angeltveit 31. august 2016